Puszta tízes

2023. augusztus 26. 18:40
- augusztus 26. 18:50
Megosztás

Egyedülállóan magyar lovas jelenség a „puszta ötös”,vagy más néven Koch ötös!

   Ludwig Koch (1866-1934) a magyar pusztáért rajongó, Ausztriában élő, német születésű osztrák festőművész a XIX.század elején – ma már közelebbről meg nem határozható időpontban – úgy 1923-1924 táján, álmodott egy álmot és azt a vásznán legott meg is örökítette. A legújabb kutatások szerint egy fantázia rézkarcot alkotott a művész. Így született meg az azóta világhírűvé vált képzőművészeti alkotás, melyen öt gyönyörű, energiától kicsattanó ló száguld kedvére, és mégis megzabolázva az emberi akarat által. Elől három, hátul két ló és a kettő farán állva, a szárakat összefogva, lobogó bő-gatyában száguld a magyar pusztában a magyar POSTÁS és így továbbítja a járatlan utakon a sürgős küldeményeket… A művészi képzelet szülte jelenet, maga a kézben tartott szilajság,az igazi magyar virtus,a pusztai romantika…A kép címe is ez: Ungarische Post, azaz, Magyar Postás.

Puszta Ötös
Puszta ötös

 

A festőművész álmát a világon elsőként 1953-ban, - Madáchi László segítségével – LÉNÁRT BÉLA (1928- 2000) a ma már sajnos néhai, kiváló lóidomár, az egykori csikós, az akkori Magyar Lovas Népiegyüttes tagja valósította meg a Hortobágyon. Az 50-es évek elején Csengery Judit, ünnepelt színésznő hívta fel a nagyszerű lovasember figyelmét a művész különleges alkotására.


   Lénárt Bélát - saját elmondása szerint – oly mértékben elvarázsolta a jelenet, hogy elhatározta, hogy az aggályoskodó politikai potentátok  gáncsoskodása ellenére is megvalósítja a művészet alkotta csodát. Érdekességként mesélte Béla bácsi, hogy a túlbuzgó „kulturpolitikusok” csak úgy  engedélyezték az első bemutatót, hogy – balesetvédelmi okokból - a két hátsó lovon üljön egy-egy csikós, akik képesek megzabolázni az esetlegesen megbokrosodott, kezelhetetlen öt lovat…

 

 

  Aztán Lénárt Bélának – a magabiztos lovas tudás és nem csekély vagányság mellett - sikerült meggyőzni az aggályoskodókat, hogy erre a „túlbiztosításra” aztán igazán semmi szükség,meg tudja Ő valósítani a művész vízióját…Így született meg – a közönség hatalmas ovációja mellett, fergeteges sikert aratva,- a puszta ötös,vagy más néven Koch ötös.

   A magyar virtus azonban továbbfejlesztette ezt: Szegedi Gábor határőr százados, lovas kiképző és kettesfogathajtó világbajnok, az ötöst nyolcassá, majd tizessé, sőt tizenegyessé fejlesztette Guinness rekordot állítva ezzel.

  A legfrissebb Guinness rekord a közelmúltban, június 19-én született Solt-Révbérpusztán. Tóth Lajos csikós puszta húszas hajtásával írta be nevét a rekordok könyvébe.

 

 

Puszta ötös