Lovas Kaszkadőrök

2023. augusztus 26. 14:35
- augusztus 26. 15:05
Megosztás

Az egyesület alapítója Ugron Attila, aki 2015-ben két lelkes társával, Ugron-Fejér Orsolyával és Antal Norberttel kitűzték közös céljukat: itthon is megismertetik a lovas kaszkadőrség fogalmát.

   Kezdetben saját elképzeléseik és néhány filmbeli jelenet adott számukra motivációt a gyakorlatok kivitelezésében, ami rengeteg gyakorlással, sérüléssel, de ugyanakkor tapasztalatszerzéssel járt. 2016-ban jogilag is hivatalos formát öltöttek, azaz megalapították az egyesületet, viszont ekkor bővült a csapat két újabb taggal, Mojzi Árpád és Barbocz Timea személyében. Első hivatalos fellépésük 2016 májusában a Ditrói Lovas Napokon volt, amelyen a hatalmas siker élményt és motivációt adott a csapatnak, így júniusban két újabb helyszínen is - Marosszéki Lófuttatáson, illetve VI. Domokosi Lovas Napon láthatták a kis csapatot. Ez évben még újabb három helyen léptek fel, olyan neves rendezvényeken, mint a IX. Székelyföldi Lovas Ünnep, Székely Vágta, Szent István Napi fáklyagyújtás. 

Erdélyi Lovas Kaszkadőrök
Erdélyi Lovas Kaszkadőrök

2017-ben újabb bővülés történt, mind a tagok terén (Papp Alpár és Gáspár Richárd által), mind pedig a bemutatott produkciók számával – több mint tíz fellépésük volt. A magas szintű kaszkadőr bemutatók mellett, 2017-től lovas színdarabot is adtak elő, 20 fős kisegítő csoporttal. Ebben az évben került megrendezésre a Háromszéki Lovas Napok az egyesület szervezésében, melynek célja Erdély kicsiny sarkának – Háromszéknek - a felpártolása, az itteni lakosság szórakoztatása különböző lovas és kulturális előadások által.

2018-ban a már idáig ismert lovas kaszkadőr bemutatók mellett a csapat egy teljesen új stílusú, úgynevezett Tüzes Show-t mutatott be. Az év leglátványosabb előadása úgy szereplők, mint a koreográfia szempontjából a Kinizsi Pál – Mátyás király jobbkeze című történelmi lovas színdarab volt.  A produkció által rengeteget fejlődött az egyesület, hiszen a sok közös munka eredményeként,  saját elképzelésből megszületett a forgatókönyv, és a közösen előállított díszletek elkészítésének ideje alatt egy erős, tíz személyből álló csapat kovácsolódott össze.

 

   Fontos kitérni a produkciók, előadások négylábú résztvevőire is - a lovakra -, hiszen nélkülük, a kitartásuk és együttműködési készségük nélkül, ez az egész nem jöhetne létre. Ők nem átlagos hátasok, olyan gyakorlatokban segítenek, működnek együtt lovasaikkal, amelyek az ösztöneikkel ellentétesek.

 

A XII. Székelyföldi Lovas Ünnepen különböző kaszkadőr trükköket fognak bemutatni, ami bár kívülről könnyűnek látszik, valójában nem az.

 

* Dátum és időpont hamarosan.*

 

Erdélyi Lovas Kaszkadőrök