Csikós bemutató

2022. augusztus 28. 10:30
- augusztus 28. 10:50
Megosztás

A lovasbetyárok főhadiszállása a Kecskeméthez közel eső Helvécián található. Szeretik az állatokat, szenvedélyük a ló, a lovakkal való foglalkozás. Büszkék a magyar lovas hagyományaikra és büszkén viselik elődeik által is használt csikós ruhát. Szolgáltatásaik a lovas játékokhoz, lovas látványosságokhoz és a lovagláshoz kapcsolódik. Betyárjaik mindegyike több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a lovas szakmában. Hétköznapjainban nóniusz lovak idomításával és tenyésztésével töltjük.

Több európiai és európán kívüli országba kaptunk már meghívást, Marokkói királytól,  Erzsébet  királynőig, akiket eltudták kápráztatni lovasbemutatóikkal.

Csikós bemutató
Csikós bemutató

  Gondolatban másfél-két évszázaddal megyünk vissza az időben. A XIX. században a jószágokat a nagy kiterjedésű pusztákon tartották. A pásztorok a jószággal együtt kora tavasztól késő őszig kint laktak a pusztán. Sőt a szilaj pásztorkodás is élt még ebben az időben, vagyis a telet is kint töltötték az állatokkal. A szilaj pásztorkodás előnye volt, hogy csak az egészséges, kemény állatok maradtak meg. A pásztorok királya mindig a csikós volt. Utána következett a gulyás, a juhász, a kondás. A csikós a ménesek őrzését végezte, kemény ember volt. Sokszor éjjel-nappal nyeregben ült, ha a ménes nyugtalankodott.Szerették a lányok és a menyecskék. Lóháton könnyen tette meg az utat a lányos házig és vissza egy-egy éjszaka. A csikósok a legjobb, leggyorsabb lovat választották ki a ménesből. A ménes terelése, a csikók nyereg alá törése, a lovak kifogása a ménesből, vagyis munka után, amíg a lovak békésen legelésztek, volt idő a csikós lovakat és saját ügyességüket kipróbálni. Különböző mutatványokra tanították lovaikat, melyeket Önök is fognak látni.  

  A csikós életét nagy költőnk, Petőfi Sándor is megénekelte: ,, A pusztán születtem s a pusztán lakom. Nincs nádfedeles, kéményes házlakom. De van cserényem és van jó paripám, Csikós vagyok az alföldi rónán.”

  Ma már a csikósok is másként élnek, de az elődök tudását, hagyományait őrzik és tovább adják a következő csikós nemzedéknek, illetve bemutatják azt a nagyközönségnek. A bemutató végén egy fergeteges vágtával köszönik meg a csikósok a közönség elismerő tapsait.

 

 

Csikós bemutató