Interjú fellépőkkel

Krigel Sportklub

        

  Hamza Viktória

 

 

            Bizonyára sokan hallottak már Hamza Viktóriáról, ha máshonnan nem is, de a Székelyföldi Lovas Ünnepen® való szerepléséről biztosan. A 25 éves komárom-szőnyi lány türelmének és elszántságának köszönhetően, saját maga által kiképzett lovaival nagy sikernek örvend. 

 

 

- Hogyan tölti otthon a mindennapjait, a lovai társaságában?

Én korán kelő ember vagyok, de ellenkező esetben sem tehetném meg, hogy későn keljek fel, mert a lovak és a többi apró jószág ellátása is az én feladatom nap, mint nap. Tehát azzal indítom a napjaimat, hogy ellátom őket (etetés, itatás, karámok takarítása). Ezután, annak függvényében folytatom a teendőimet, hogy mi az aktuális program: oktatok (itthon, vagy külsős helyszínen), gyakorlati szakoktatóként dolgozom egy közoktatási intézményben, tehát az óráim függvényében, az iskolába megyek tanítani, dolgozom a lovaimmal/kutyáimmal. A nap további részét a szükséges intézni valók, háztartás, jószágok későbbi ellátása, némi tanulás/tanórákra való készülés teszi ki. Pihenésre alig, ha jut időm.

 

- Mikor kezdte el a lovas karrierjét építeni?

Éppen 11 éve. 2009-ben.

 

-   Hogyan kezdődött a lovas karriere?

A családunk 18 éve tart lovakat. Az alapot nagyjából ez adta, de amikor 13 éve megismertem az első lovamat, az én sorsom, akkor pecsételődött meg. Babszi, a szürke welsh félvér póni volt az első igazi ló társam, akivel sok időt töltve, egyre inkább elmélyültem a lovazás szépségében.

 

- Meséljen néhány mondatot a lováról/ lovairól!

A legjellemzőbb rájuk, hogy semmi közös nincsen bennük. Heten vannak, hét különböző külsővel, és személyiséggel. Mindegyikük másra tanított meg. Amíg teljesen ki nem ismertem őket egyenként, addig mindegyik okozott nekem fejtörést. Így megtanítottak a legfontosabbra, hogy minden élőlényt egyedként kell kezelni, nem szabad egy kigondolt tematikát, sablonosan az összes ráhúzni.

 

- Fellépés előtt mennyire izgul?

Több dologtól függ, hogy izgulok-e. Legjobban a nézők mennyisége szokta az adrenalin szintemet megemelni, de ez hamar megszűnik, amikor elkezdem a lovaimmal a programot.

 

- Hogyan melegít a lovakkal fellépés előtt?

Attól függ, hogy erre mennyi a rendelkezésünkre álló idő, és tér. Amennyiben nem zavaró a környezetünk számára, akkor leveszem a lovaimról a kötőféket, vezetőszárat, és szinkronmozgással összehangolom őket. Ha van olyan külső inger, ami zavarja őket, arra hagyok időt, hogy megnézzék, mivel a melegítés célja nem csak a fizikai, hanem szellemi állapot ráhangolása is.

 

- Melyek a tervei idénre? 

2020-ban fogjuk megnyitni kis birtokunk kapuit azok előtt, akik szeretnék a lovak viselkedését megérteni, és az általam képviselt szelíd bánásmódot elsajátítani, amely lovak testbeszédére alapozva, egy tartós és minőségi kapcsolathoz segíti lovat és az embert. Munkásságommal már számos ló és lovas kapcsolat kialakítása során sikerült követhető utat mutatnom, vagy akár félre kommunikált helyzetekben megoldáshoz segíteni őket. 

Az idei évtől továbbá lehetőség nyílik arra, hogy  egyénileg/csoportosan vagy lóval illetve ló nélkül személyesen átélje, megtapasztalhassa és elsajátíthassa bármely érdeklődő, hogyan lehet a lovak körül (lovak körüli tennivalók közben) lóként mozogni, viselkedni, gondolkodni. Jelenleg folyamatban van a fedeles lovardánk építése, amely kapuinak nyitása ősszel fog megvalósulni. Tehát az időjárás viszontagságaitól is mentesülünk ezután. 

 

 

                                                                                                                                                    Köszönjük szépen a válaszokat!                                                                                                                                                                                                                             Bajkó Kriszta